Co lze stihnout za deset měsíců a co za tři roky

19. září 2022
Co lze stihnout za deset měsíců a co za tři roky

Do voleb v roce 2018 jsme šli s ambiciózním programem, který vědomě přesahoval jedno volební období. Věděli jsme, čím chceme začít, a tato témata jsme zakotvili do programového prohlášení. Řadu dalších jsme zdědili. Kam jsme jednotlivá témata dotáhli a jak se k nim poté postavilo nové vedení?

Anenské náměstí a Poštovní ulice

Hned, když jsme se po volbách dohodli na složení nové koalice, udělali jsme si podrobnou inventuru rozdělaných projektů. Ještě před ustavujícím zastupitelstvem jsme došli k závěru, že nejakutnější výzvou, bude rozsáhlá stavba dešťové kanalizace, spojená s rekonstrukcí inženýrských sítí a prodloužením tramvaje a že nás čeká několik náročných let rozkopaného města, zkomplikované dopravy a velkých nákladů do nových povrchů. Podzemní trubky i koleje se projektovaly, ale nikdo se do té doby nezabýval tím, jak mají jednotlivá území vypadat, až se výkopy zase zahrabou. S ohledem na nepříjemnosti s objížďkami a veřejné finance by přitom mělo být samozřejmostí využít tyto stavební práce pro celkové zlepšení území na dlouhé roky dopředu. Zvlášť když se jednalo o historicky nejstarší místo Jablonce – Anenské náměstí a urbanisticky významnou osu - Poštovní ulici.
Proto jsme už na první jednání nové rady města, den po ustavujícím zastupitelstvu, předkládali záměr urbanisticko-architektonického řešení těchto území. V krátkém čase jsme vyhlásili vyzvané architektonické soutěže, získali ke spolupráci renomované architekty, uzavřeli smlouvy na kompletní projektové práce a začali vše koordinovat s vlastníky inženýrských sítí.

Organizace úřadu

V době našeho nástupu na radnici byl úřad rozdělen pomyslnými zdmi jednotlivých rezortů. Odbor rozvoje nekomunikoval s odborem správy majetku. Tragikomicky se to vyjevilo hned u prvního řešeného projektu. V objektu mateřské školky Josefa Hory realizoval jeden odbor přestavbu, druhý projektoval nástavbu a vzájemně o sobě nevěděli.
Proto jsme agendu odborů systematicky rozdělili a zavedli pravidelné koordinace.

Městský architekt

Úřední aparát radnice zahrnuje převážně odborníky na tech­nické a administrativně procesní otázky. Odborný kreativní pohled na celkovou koncepci rozvoje města i detail veřejného prostoru chyběl.
Proto jsme na začátku roku 2019 vypsali otevřené výběrové řízení a ve dvoukolovém řízení vybrali z osmi kvalitních kandidátů Ing. arch. Davida Pavlištu.

Opravy městských bytů

Dlouhodobě zanedbávaná správa městského majetku vedla v Jablonci k výraznému vnitřnímu dluhu, který se projevuje i na stavu městských bytů. Přestože je bytový fond města malý, řada bytů zůstávala kvůli svému technickému stavu prázdných.
Proto jsme vybrali prvních 10 bytů, které bylo možné opravit bez projektové přípravy a po opravě pronajali.

Lázně

Objekt bývalých městských lázní je významnou kulturní památkou, kterou město již více než dvacet let nevyužívá. Pasivní čekání na investora zatím nepřineslo žádné výsledky. Spolek ArtproProsor dokázal v letech 2015-2016 vlastními silami dům provizorně využívat pro kulturní a společenské účely.
Proto jsme po provedení několika bezpečnostních opatření objekt znovu umožnili provizorně využívat, a především ustanovili pracovní skupinu, která se věnovala budoucnosti této památky. Výstupem její práce byla strategie možných postupných fází stavebních úprav, dělených na malé investiční celky, realizovatelné samostatně. Na tuto koncepci navázal také projekt obnovy historických fasád, který byl připraven do programu regenerace městské památkové zóny a měl být realizován do roku 2021 v rámci oslav 150. výročí narození autora objektu, architekta Roberta Hemmricha.

Rozlikávací rozpočet

Transparentní správu považujeme za důležitou součást demokracie.
Proto jsme zavedli na jaře roku 2019 na webu města rozklikávací rozpočet. Intuitivní ovládání provede uživatele přehledně rozpočtem města i jeho skutečnými příjmy a výdaji.

Přehrada

Pro území přehrady bylo historicky zpracováno mnoho koncepčních dokumentů, které nebyly realizovány. Zároveň zůstává uživatelský standard, především hygienického zázemí, velmi nízký.
Proto byl městský architekt pověřen nejprve úkolem inventury zpracovaných dokumentací. Na jejím podkladu a na základě participativního setkání s veřejností následně připravil aktuální strategickou studii území, která mmj. stanovuje oblasti rekreačního zázemí, které mají být předmětem podrobnějšího jednotného řešení. K nalezení autora jejich řešení byla vyhlášena otevřená architektonická soutěž.

Vratné kelímky pro přehradu

Produkce odpadu jednorázových plastových kelímků je neudržitelná.
Proto jsme připravili pilotní projekt vratných kelímků pro jabloneckou přehradu.

A jak to všechno dopadlo?

Naše koalice se rozpadla, protože jsem odmítli hlasovat pro neobhajitelné platby primátorově firmě. Nové funkce byly rozděleny přímo na zastupitelstvu, bez programových cílů, bez odpovědi, kam Jablonec směřovat.

Několik měsíců odkládané zveřejnění koaličního programu pro následující tři roky volebního období přineslo překvapení v podobě nečekané shody s programem naší koalice. Reálné kroky tak hladkou kontinuitu bohužel nenabídly.

Během prvních dní vlády byla zrušena vyhlášená otevřená architektonická soutěž na zázemí v okolí přehrady. Něco takového se od revoluce v celé republice stalo jen jednou. Město muselo vyplatit náhrady účastníkům, přišlo o důvěru architektů hlásit se v Jablonci do otevřených soutěží a odpověď na zlepšení zázemí nezískalo. Paradoxně s odstupem roku město vyhlásilo obdobnou soutěž, jen vyzvanou a s vynecháním Slunečních lázní. Ztratil se rok přípravy a důvěra architektů účastnit se v Jablonci otevřených soutěží, ale díky obdobnému zadání i porotě je výsledný návrh kultivovaný.

Vysoutěžené projekty na Anenské náměstí a Poštovní ulici nové vedení zahodilo. Několikaleté uzavírky a nákladné stavební práce se k celkovému zlepšení prostředí nevyužily.

Kulturní aktivity v lázních nové vedení zakázalo. Strategie postupných úprav nebyla naplňována a projekt obnovy historických fasád nebyl zařazen do dotačního programu.

Tak to zkusíme znovu. Umíme si představit lepší Jablonec.