Třídíš. Zaplatíš!

12. listopadu 2021
Třídíš. Zaplatíš!

Na červnovém zastupitelstvu byly schváleny dvě odpadové vyhlášky. Co to mj. pro občany města znamená? Všechny jablonecké domácnosti (5 500) musí nově registrovat stávající popelnici. Dále nový systém nakládání s odpadem povede k dramatickému navýšení ceny, nárůstu produkce směsného odpadu a většímu počtu najetých km při svozu. A největší ránu dostanou ti, kteří se naučili poctivě třídit.

Přístup města byl dosud liberální. Sám občan rozhodl o velikosti nádoby na směsný odpad a důsledným tříděním se vyhnul jejímu brzkému naplnění. S novou vyhláškou ovšem nastupuje systém tvrdě regulační s povinnou nádobou minimálně 60 l.

Oba následující příklady jabloneckých občanů vychází ze skutečnosti a doloží, proč je vyhláška špatně. Marek je majitelem nemovitosti, kde bydlí 13 členů. Všichni dosud poctivě třídili a byli původcem minima směsného odpadu – jednou měsíčně vyvážená 80l popelnice byla často poloprázdná. Nyní si musí povinně pořídit nádobu o velikosti 120 l a nechat si ji vyvážet 2× týdně, či 240litrovou nádobu se svozem 1× týdně. Pokud nepřestanou třídit, bude od nich odvážen prázdný vzduch a produkce emisí se zbytečně zvýší. Jestliže na třídění rezignují, tak systém zapůsobí zcela opačně s proklamovaným účelem vydávané vyhlášky a množství směsného odpadu naroste. Každopádně doposud platili 1 168 Kč ročně, od příštího roku to bude 9 984 Kč. Jaroslav má v centru bytový dům. Využívá nádobu o 120 l při svozu 1× týdně. Vystačí pro 12 lidí, všichni poctivě třídí. Od ledna 2022 je povinen navýšit kubaturu či svoz na dvojnásobek. Z ekonomického hlediska to znamená trojnásobné navýšení ceny za svoz, o pošramocené motivaci k třídění nemluvě. Efektivní systém musí vycházet ze skutečných informací.

Moderní obce v ČR to dělají takto: Každá popelnice je za pár desítek korun elektronicky označena. Popelářský vůz při svozu popelnici zváží, městem vysoutěžená firma váhu ve vozech má. A město provozuje informační systém, který vám vystaví účet dle skutečné váhy vyvezeného obsahu. Paušálním poplatkem se řeší pouze barevné nádoby na tříděný odpad.

Odnášíme si nějaké ponaučení? Jaroslav s Markem jistě ano, zaplatí v součtu o 15 594 Kč ročně víc za svoz vzduchu v prázdných nádobách. I díky jejich příspěvku je plánovaný výběr v kolonce „příjem od občanů“ v oblasti odpadového hospodářství v příštím roce o 20 milionů větší oproti roku letošnímu. A tak volič může zvážit, do nádoby jaké barvy vhodí volební lístky se jmény zástupců této koalice.

Jaroslav Šída, Vladimír Opatrný – Piráti